S/Y Ellen

Vi har som målsättning att alla klasser på Josefinaskolan någon gång ska ska segla med Ellen, en tvåmastad skuta byggd 1889 i Danmark. Hon är riggad som skonare, dvs har två master med en aktre något högre än den främre. Med alla segel satta är segelytan cirka 335 kvadratmeter.

Kulturhistoriskt minne
Att segla med Ellen är speciellt. Skeppet är mer än 100 år gammalt och speglar en månghundraårig tradition av att färdas på vattnet. Ett levande kulturhistoriskt minne som vi vill att våra elever ska få uppleva. Med traditionellt sjömannaskap och gammal teknik gäller det att få livet ombord att fungera och få fartyget att färdas framåt.

Hänsyn och anpassning
Under resan ska eleverna samsas på ett begränsat utrymme och de behöver samarbeta för att det ska fungera och vara trevligt ombord. Det blir uppenbart att vad varje individ gör ombord påverkar de andra. Hänsyn och förmågan att anpassa sig kommer väl till pass.

Läs mer om Ellen här

Ellenbilderna är tagna av Cecilia Lindbäck under seglatsen hösten 2013.